czwartek, 31 października 2013

Chili con carne

Było coś z kuchni azjatyckiej, była kuchnia arabska, czas na meksykańską. Chili con carne to mieszanka mielonego mięsa z warzywami, całość duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem bulionu. Co ciekawe, potrawę tę można spotkać w amerykańskich fastfoodach. Idealnie pasuje do niej domowa pszenna tortilla, przepis na którą, macie już na blogu.



Składniki:
- 400 g mięsa mielonego 
- 4 pomidory (opcjonalnie puszka pomidorów krojonych bez skóry)
- 1 czerwona papryka
- 1 mała papryka chilli (opcjonalnie łyżeczka sproszkowanej)
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 250 ml bulionu
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Mięso przyprawiamy tylko solą i pieprzem, podsmażamy na oleju. W dalszej kolejności dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryki. Na sam koniec dodajemy pomidory (bez skóry, pokrojone w kostkę), fasole i kukurydzę. Całość dusimy chwilę, a następnie podlewamy wszystko bulionem, dodajemy cukier oraz oregano i ponownie dusimy przez około 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba na końcu redukujemy nieco sos, ale potrawa nie może być sucha. Doprawiamy solą i pieprzem. Chili con carne najlepiej podawać z tortillą, przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego!

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średnio trudne  


1 komentarz:

  1. Robię bardzo podobnie :) Od siebie dodaję jeszcze 2 kostki gorzkiej czekolady. Fajnie podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...