Lubię mięso, które aż bucha ziołami, dlatego zrobiłem pieczone roladki z kurczaka pełne różnych smaków i aromatów. Tak naprawdę każdy z Was, może użyć ziół, które lubi najbardziej. Co jeszcze oprócz zieleniny? Do środka dodałem salami z oliwkami, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i ogóreczka konserwowego.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- serek naturalny
- 4 cieniutkie plastry salami
- mała czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- 2 ogóreczki konserwowe
- garść świeżych ziół
- suszona słodka czerwona papryka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Z jednej piersi kurczaka wyjdą Wam 4 plastry mięsa, które delikatnie rozbijamy a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Serek naturalny mieszamy z ziołami. Ja użyłem oregano, tymianek, rozmaryn oraz szczypiorek. Smarujemy nim wewnętrzną stronę mięsa, następnie kładziemy cienkie paski ogórka, cebuli i papryki. Zawijamy. Na sam koniec roladki oprószamy słodką papryką. Kolejną czynnością jest obsmażenie mięsa na oleju, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170 C. Pieczemy 30-40 minut, w ostatnich 10 minutach odkrywamy naczynie aby mięsko ładnie się przypiekło. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Zjadłabym taką roladkę, jest w niej wszystko co lubię!
OdpowiedzUsuńPysznie - pełne smaków :)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuń