Druga tarta w życiu, a właściwie tartinka. Po pierwszej, udanej próbie na słodko, przyszedł czas wersję warzywną. Ciasto własnoręcznie robione, zamiast cukru sól, trochę warzyw, sosik i gotowe. Jeśli ciasto przygotujecie sobie wcześniej, to ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a takie małe tarty mogą stanowić miły poczęstunek dla gości lub uzupełnienie do np. kremu z dyni.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 zółtko
- odrobina mleka
- szczypta soli
Składniki dodatkowe:
- papryka czerwona i żółta
- zielone oliwki
- kapary
- czerwona cebula
- 2-3 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
- sól
- pieprz
Składniki dodatkowe:
- papryka czerwona i żółta
- zielone oliwki
- kapary
- czerwona cebula
- 2-3 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
- sól
- pieprz
Najpierw przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól i drobno
pokrojone, zimne masło. Możliwie jak najdłużej mieszamy to bez udziały
rąk (najlepiej nożem ciągle szatkując masło) bowiem kluczem do sukcesu
jest jak najdłuższe utrzymanie niskiej temperatury ciasta, a wyrabianie
dłońmi tylko je ociepla. W dalszej kolejności dodajemy zimne
mleko. W tym momencie musimy już użyć rąk, ale staramy się ciastem
"rzucać" a nie uciskać jak to robi się zazwyczaj. Po uzyskaniu
jednolitej masy odkładamy je owinięte w folię spożywczą do lodówki na
minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto będzie stosunkowo twarde, więc odkrajamy po kawałku i na stolnicy z odrobiną mąki wałkujemy (najlepiej
od środka) placki o grubości 0,5 cm. Gotowe ciasto nakładamy na foremki
(wcześniej wysmarowane masłem) odcinając jego nadmiar. Zanim foremki
wstawimy do piekarnika warto środek obciążyć folią aluminiową z ryżem. W
ten sposób unikniemy "wstawania" ciasta. Całość pieczemy przez około 10
minut w temperaturze 180 C, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy
kolejne 5 minut.
W między czasie paprykę kroimy w kostkę, cebulę w drobne pióra, kapary i oliwki odsączamy z zalewy. Ze śmietany, jajka i startego parmezanu przygotowujemy wypełnienie, doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach pieczenia tartinek, uzupełniamy je składnikami i całość zalewamy przygotowaną masą. Foremki ponownie wkładamy do piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut. Smacznego!
Liczba porcji: 4 sztuki
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnio trudne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz