piątek, 15 listopada 2013

Minitarty z warzywami

Druga tarta w życiu, a właściwie tartinka. Po pierwszej, udanej próbie na słodko, przyszedł czas wersję warzywną. Ciasto własnoręcznie robione, zamiast cukru sól, trochę warzyw, sosik i gotowe. Jeśli ciasto przygotujecie sobie wcześniej, to ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a takie małe tarty mogą stanowić miły poczęstunek dla gości lub uzupełnienie do np. kremu z dyni



Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej 
- 100 g masła
- 1 zółtko
- odrobina mleka
- szczypta soli

Składniki dodatkowe:
- papryka czerwona i żółta
- zielone oliwki
- kapary
- czerwona cebula
- 2-3 łyżki parmezanu
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%
- sól
- pieprz

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól i drobno pokrojone, zimne masło. Możliwie jak najdłużej mieszamy to bez udziały rąk (najlepiej nożem ciągle szatkując masło) bowiem kluczem do sukcesu jest jak najdłuższe utrzymanie niskiej temperatury ciasta, a wyrabianie dłońmi tylko je ociepla. W dalszej kolejności dodajemy zimne mleko. W tym momencie musimy już użyć rąk, ale staramy się ciastem "rzucać" a nie uciskać jak to robi się zazwyczaj. Po uzyskaniu jednolitej masy odkładamy je owinięte w folię spożywczą do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto będzie stosunkowo twarde, więc odkrajamy po kawałku i na stolnicy z odrobiną mąki wałkujemy (najlepiej od środka) placki o grubości 0,5 cm. Gotowe ciasto nakładamy na foremki (wcześniej wysmarowane masłem) odcinając jego nadmiar. Zanim foremki wstawimy do piekarnika warto środek obciążyć folią aluminiową z ryżem. W ten sposób unikniemy "wstawania" ciasta. Całość pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 C, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut.

W między czasie paprykę kroimy w kostkę, cebulę w drobne pióra, kapary i oliwki odsączamy z zalewy. Ze śmietany, jajka i startego parmezanu przygotowujemy wypełnienie, doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach pieczenia tartinek, uzupełniamy je składnikami i całość zalewamy przygotowaną masą. Foremki ponownie wkładamy do piekarnika na 180C i pieczemy 20 minut. Smacznego! 

Liczba porcji: 4 sztuki
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnio trudne


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...