wtorek, 12 listopada 2013

Ziołowe udka z kurczaka

Dzisiejszy wpis to po części druga odsłona aromatycznego kurczaka w piwie. Różnica składników jest spora, ale wspólnym mianownikiem oprócz mięsa jest piwo. Tym razem główny bohater dania nabiera aromatów podczas duszenia, a wcześniej smak kurczaka nadawała marynata. Oprócz mięsa dostajemy też na talerz mieszankę warzyw, która razem z ziemniaczkami smakowicie wypełnia talerz.  



Składniki:
- 2 udka z kurzcaka
- 1 por
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 sztuk suszonych pomidorów
- 0,5l piwa niepasteryzowanego
- olej rzepakowy
- łyżka masła
- kilka gałązek rozmarynu, mięty i bazylii
- sól
- pieprz

W naczyniu, które później można wstawić do piekarnika rozgrzewamy olej a następnie smażymy na brązowo kurczaka, którego wcześniej porządnie nacieramy solą i pieprzem. Po porządnym zarumienieniu mięsa wyjmujemy je na chwilę, odlewamy znaczną część oleju i rozpuszczamy w pozostałości masło, na którym rumienimy pióra z cebuli oraz krążki marchwi i pora. W tym samym momencie dodajemy 1/3 część drobno posiekanych ziół. Na sam koniec dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Następnie ponownie wkładamy kurczaka, całość zalewamy piwem, wrzucamy pozostałe gałązki ziół i wstawiamy zamknięte naczynie do piekarnika nagrzanego do 210 C. Po 45 minutach sprawdzamy czy mięso jest już odpowiednio miękkie, maksymalnie duszenie powinno trwać godzinę. Na ostatnie 5-10 minut zmniejszamy temperaturę do 160 C i zdejmujemy pokrywkę, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę kurczaka. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 75-90 minut
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...