Parę postów niżej wspominałem, że smaki zaczynają mi się powoli zmieniać. Kolejnym dowodem na to jest dzisiejszy przepis na wołowinę z warzywami w stylu indyjskim. Mieszkając w Londynie szerokim łukiem omijałem restauracje azjatyckie, w tym także, a może nawet przede wszystkim indyjskie. Curry, kurkuma, kminek i reszta przypraw charakterystycznych dla kuchni z tego regionu świata nie pasowała mi zupełnie. Teraz już wiem dlaczego. Było ich za dużo. W moim przepisie jest tego troszkę mniej przez co nie dominują one tak wyraźnie w potrawie, jednak spokojnie daje się wyczuć w jedzeniu nutkę aromatu Indii.
Składniki:
- 200 g wołowiny (ligawy)
- 1 brokół
- 1/2 małego kalafiora
- 2 miarchwie
- 2 pomidory
- kilka gałązek świeżej kolendry
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- sól
Umyte i osuszone mięso kroimy w cienkie paski i przyprawiamy tylko pieprzem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy gorczycę, przykrywamy patelnię bowiem zacznie ona strzelać. Kiedy strzały ucichną wrzucamy wołowinę i podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez skóry oraz kminek, kurkumę, kolendrę i odrobinę soli. Dusimy przez 20-30 minut. W tym czasie gotujemy wszystkie warzywa w lekko osolonej wodzie na pół twardo, a następnie brokuł i kalafior rozdzielamy na różyczki, a marchew kroimy w plastry, całość dodajemy do mięsa, lekko doprawiamy solą. Dusimy kolejne 15 minut aż mięso będzie miękkie. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60 minut
Ale kolory, smakowita :)
OdpowiedzUsuń