Kolejny pomysł na lekką i szybką sałatkę, którą można podawać na zimno i na ciepło. Kurczak, trochę warzyw, awokado i gotowe. Polecam wszystkim szukającym nowych smaków drobiu. Zestawienie oregano i kminku nie jest przypadkowe, a zapewniam że wielu z Was zaskoczy.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- sałata
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
Na rozgrzanej oliwie szklimy krążki cebuli, a następnie dodajemy paski kurczaka (wcześniej solimy i pieprzymy) i do całości dodajemy oregano i kminek. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 2-3 minuty a następnie przekładamy do miski, dodajemy postrzępioną na kawałki sałatę i plastry pomidora. Całość uzupełniamy kostkami awokado. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Mniam, ale ciekawa propozycja sałatki. Chętnie bym skosztowała i chętnie porwałabym do pracy.
OdpowiedzUsuńPięknie dizękuje za wpis w akcji śniadaniowej
Może być smaczne choć obawiam się kminku bo go nie lubię :) ale wypróbuję:) dzięki:) ps. Link to tego bloga znalazłam na forum poświęconemu diecie paleo/10 zasad Iwony Wierzbickiej :) www.30-dniowe-wyzwanie.pl
OdpowiedzUsuńdietetyk Iwona Wierzbicka podkreśla aby unikać mięsa drobiowego w diecie paleo więc jak to jest w końcu? w tym jadłospisie pojawia się dość często . Pzdr
OdpowiedzUsuńRobb Wolf według którego ja się kierowałem nie wykluczał drobiu. Ja ze względów oszczędnościowych w 3-4 przypadkach zamieniłem np. jagnięcinę na drób. Myślę, że wykluczenie kury czy indyka nie jest konieczne, jest przecież zgodne z głównym założeniem diety i ich stosowanie nie zakłóci jej działania.
OdpowiedzUsuń