piątek, 18 października 2013

Kisir

Dziś coś z kuchni tureckiej. Sałatka kisir w moim wydaniu to mieszanka kaszy kuskus, warzyw i ziół. Mi to jakoś specjalnie nie przypadło do gustu, ale może ktoś wykorzysta ten przepis. Lubię ostre potrawy, ale tu chyba za dużo dałem papryki pepperoni. 



Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 papryka pepperoni
- 3 cebulki dymki
- 2 pomidory
- sok z połowy cytryny
- łyżka przecieru pomidorowego
- solidna łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki posiekanej mięty
- 1/2 łyżeczki kminku
- oliwa
- sól
- pieprz

Kuskus zalewamy gorącą wodą razem z przecierem pomidorowym i pozostawiamy do napęcznienia. W tym czasie drobno kroimy pepperoni, dymki, pomidory obrane wcześniej ze skóry i zioła. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość łączymy z napęczniałą kaszą, dodajemy sok z cytryny i odrobinę oliwy. Mieszamy całość i odstawiamy do lodówki na 30 minut.   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...