Proste a jakie efektowne albo przynajmniej zaskakujące. Tradycyjny mielony można urozmaić na wiele sposobów, a jednym z nich jest wsadzenie do środka przepiórczego jajka. Według mnie to klopsik z niespodzianką, ale gdzieś widziałem już podobne zdjęcie z opisem jajko po szkocku. Do mięsa mielonego dodawałem już wiele różnych przypraw, tym razem dałem odrobinę szafranu. Ciekawy, lekko zaskakujący smak mięsa w połączeniu z delikatnym jajkiem przepiórki mi smakował.
Składniki:
- 200g mięsa mielonego
- 4 przepiórcze jajka
- 1 małe jajko kurze
- 1 cebula dymka
- sól
- pieprz
- odrobina mielonego szafranu
- bułka tarta
- olej rzepakowy
Jajka przepiórek gotujemy na twardo (ok. 3-4 minuty). Ja użyłem mięsa wołowego ale ma ono samo w sobie charakterystyczny smak więc możecie wykorzystać tradycyjne wieprzowe. Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną dymkę, sól, pieprz i naprawdę odrobinę szafranu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników "owijamy" ugotowane przepiórcze jajko a na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na brązowy kolor. Polecam!
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Gdzie można dostać przepiórcze jajka?
OdpowiedzUsuńJa kupuje na rynku, ale widziałem też wielokrotnie we większych marketach
OdpowiedzUsuń