Dzisiaj coś dla miłośników wieprzowiny w wydaniu greckim, przynajmniej z założenia. Kofty to małe szaszłyki podawane z frytkami bądź pieczonymi ziemniaczkami. Ja dorzucam jeszcze dwa sosiki: łagodniejszy na bazie jogurtu z czosnkiem i ostrzejszy na bazie pomidorów i papryki. Jest to kolejny przepis, który można zrobić tak w domowym piekarniku jak i na grillu.
Składniki kofty:
- 0,5kg mięsa drobno mielonego
- 1 jajko
- olej rzepakowy
- 1 czerwona cebula
- łyżeczka świeżego rozmaryny
- kilka listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 3 goździki
- odrobina mielonej gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki suszonej papryki
- sól
- pieprz
Składniki sos jogurtowo - czosnkowy
- 1 mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
Składniki sos pomidorowo - paprykowy
- 4 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 szalotka
- mały ząbek czosnku
- 1 ogórek konserwowy
- łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ostrej papryki chilli
- masło
- sól
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso, które mieszamy ze wszystkimi składnikami i odstawiamy na godzinkę do lodówki. W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem sosów. Najlepiej zacząć od czerwonego, na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną paprykę i cebulkę, a chwilę później dodajemy równie drobno pokrojone pomidory bez skóry oraz resztę składników. Dusimy pod przykryciem, aż wszystko się rozleci i na końcu całość przelewamy i rozcieramy przez drobne sito. Gotowy sos ewentualnie lekko redukujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Jeśli chodzi o sos jogurtowy to mieszamy ze sobą wszystkie składniki i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie leżakowania mięsa w lodówce przystępujemy do formowania szaszłyków, które następnie lekko obsmażamy na patelni z olejem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Pieczemy około 30-40 minut, co jakiś czas obracamy je. Aromatyczne mięso, dwa sosy i do tego pieczone ziemniaczki. Coś smacznego.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnio trudne
Uwielbiam kofty ze świeżymi ziołami. A takie na pieczonych ziemniaczkach, z sosami domowej roboty to już w ogóle coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńPysznie doprawione! No i sosy niczego sobie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie, sosy. Konieczne do tego mięsa, całość fajnie się komponuje, jeszcze raz polecam!
OdpowiedzUsuńJedliśmy z całą rodzinką, rewelacja! Dzięki za świetny przepis.
OdpowiedzUsuń