Na myśl o tym przepisie cały czas dostaję ślinotoku. Nie jestem fanem wątróbki ale połączenie jej z gruszką i majerankiem nadało jej nowego, moim zdaniem rewelacyjnego smaku. Wiele osób robi te podroby z jabłkiem, a ja mając w lodówce twarde i lekko słodkie gruszki postanowiłem właśnie je dodać do wątróbki. Dlaczego majeranek? Chciałem dodać charakterystyczny aromat. Polecam Wam kupno świeżego zioła i zasuszenie go - zdecydowanie intensywniej nadaje smak potrawom.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej'
- 2 gruszki
- 2 szalotki
- mleko
- mąka pszenna
- masło
- odrobina oliwa
- suszony majeranek
- sól
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek i innych mało ciekawych elementów. Następnie moczymy ją w mleku i obtaczamy w mące wymieszaną z majerankiem. Nie solimy, bowiem wówczas będą one twarde i gumowate. Na patelnię wrzucamy 2-3 łyżki masła i odrobinę oliwy. Wątróbki obsmażamy z obu stron na brązowy kolor, co jakiś czas nakłuwamy je widelcem. W pierwszej fazie smażenia polecam przykryć patelnię przykrywką, gdyż wątróbka ma to do siebie że mocno pryska. W momencie obracania jej na drugą stronę wrzucamy szalotki pokrojone w pióra i całość lekko solimy. Kiedy wątróbki są już usmażone, wrzucamy gruszki pocięte w ósemki, całość lekko posypujemy majerankiem i co jakiś czas mieszając podsmażamy jeszcze 3-4 minuty aż owoce będą miękkie ale nie rozlatujące się. Podawać można z gotowanym ziemniakiem i ogórkiem konserwowym. Naprawdę polecam!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz