Od pewnego czasu pojawiają się na blogu wpisy pt."Czytamy etykiety", które mają Wam pokazać jak ważne jest czytanie składu tego, co kupujemy. Pisałem już o sokach marchwiowych, o jogurtach owocowych, a ostatnio przeanalizowałem składy sosów do makaronu. Dziś nie będę pisał o konkretnym produkcie, dziś będzie ogólnie o etykietach.
Strony
▼
środa, 30 marca 2016
piątek, 25 marca 2016
Rolada sałatkowa
Sałatka warzywna i szynka konserwowa. Pierwsza podawana jest zazwyczaj w misce, do drugiej pakuje się zazwyczaj szparagi i zalewa rosołkiem z żelatyną. Ja połączyłem jedno z drugim i w ten sposób na świątecznym stole będzie rolada sałatkowa.
czwartek, 24 marca 2016
Jajka z ziołowym majonezem
Przed Wielkanocą jeszcze jedna propozycja podania jajek, a właściwie tego co na nim się znajduje. Zamiast tradycyjnego majonezu możesz dodać zioła, a do dekoracji użyć rzeżuchy, na którą po świętach nie ma chętnych albo pomysły na jej wykorzystanie. Nie jest to może jakaś finezja, ale zawsze to jakieś odchylenie od świątecznej tradycji.
środa, 23 marca 2016
Zakupy w sieci na frisco.pl
Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zrobienia próbnych zakupów w supermarkecie online. Wyprowadziłem się z miasta i nie mam 5 minut do najbliższego sklepu (ale nie żebym narzekał), a poza tym to logiczna oszczędność w czasie, szczególnie teraz przed świętami, kiedy podczas przygotowań każda zaoszczędzona godzina jest na wagę złota. Jak nie teraz to kiedy?
wtorek, 22 marca 2016
Mini serniczki z brzoskwiniami
Sernikowa przekąska w kształcie niewyrośniętego muffina, to propozycja dla tych, którzy nie mają jeszcze odwagi zabrać się za klasyczny sernik. Ja na razie zbieram się w sobie, więc próbuję, obserwuję i doświadczam obróbki twarogu. Ten przepis znalazłem na blogu Dusiowa Kuchnia i mimo iż tradycyjnie nie wyszło mi tak jak w oryginale, to serniczki są bardzo pyszne.
poniedziałek, 21 marca 2016
Pieczona karkówka z majerankiem
Do kompletu domowych wędlin brakowało mi tylko pieczonej karkówki. Robiłem już schab w wersji pieczonej oraz w wersji gotowanej, łopatkę, no i wreszcie przyszedł czas na karkówkę. Kluczem do smaku tego, a także każdego innego mięsa jest marynata i czas marynowania. Poznajcie moją propozycję.
czwartek, 17 marca 2016
Domowy hamburger
Czas na przygotowanie domowego, jedynego w smaku, hamburgera. Wiemy jak zrobić bułkę, jak przygotować sos, czas na mięso i dodatki. Gwarantuję, że każdy kto spróbuje tak przygotowanego burgera, będzie pytał się czy jest jeszcze jeden dla każdego.
środa, 16 marca 2016
Bułki do hamburgerów
Kolejnym krokiem w celu wyprodukowania w
domu prawdziwego burgera jest bułka. Jest to dosyć prosta czynność,
choć trochę czasochłonna. Mi z pomocą przyszedł przepis Pauliny, który
ja tylko zmniejszyłem proporcjonalnie do ilości bułek. Polecam dodać
jako posypkę obok sezamu czarnuszkę, w nie dużej ilości bo ma ona
charakterystyczny aromat.
wtorek, 15 marca 2016
Sos do hamburgerów, mięs z grilla, pizzy
W tym tygodniu seria wpisów pt. "Domowy hamburger krok po kroku". Na początek sos do hamburgerów. To właśnie sos, obok bułki i mięsa stanowi o jakości tego domowego burgera. Zresztą tak naprawdę to nadaje się on nie tylko do hamburgerów, ale będzie też idealnie pasował do mięs z grilla czy domowej pizzy.
piątek, 11 marca 2016
Jajka faszerowane awokado
Czas powoli szykować się do Wielkanocy, niby te przepisy są aktualne cały rok, ale to jajko w przeróżnej postaci króluje właśnie w te świąteczne dni. W najbliższym czasie zaproponuje Wam kilka wariantów jajka z przeróżnym nadzieniem. Dziś wersja bardzo zdrowa, a przy tym energetyczna.
wtorek, 8 marca 2016
Gulasz z białej kiełbasy
Kto powiedział, że biała kiełbasa nadaje się do gotowania w wodzie. Równie dobrze można z niej zrobić potrawę jednogarnkową, którą ja nazwałem gulaszem. I muszę przyznać, że smak i aromat białej kiełbasy potrafił nadać odpowiedniego charakteru temu daniu. Powoli zbliża się Wielkanoc, podczas której biała kiełbasa często gości na naszych stołach, może zdecydujesz się na taką odmianę?
czwartek, 3 marca 2016
Kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem ogórka w sosie musztardowym
Miałem już w tym roku myśl, aby odpalić grilla ale pierwsze wiosenne przebłyski słońca wykorzystałem na przejażdżkę rowerową. Mimo to pieczona kiełbasa chodziła za mną od dawna, więc skorzystałem z opcji domowej, czyli piekarnik, a pomysł zaczerpnąłem z książki Tomka Jakubiaka "Jakubiak lokalnie". Do tego dodałem puree z lekkim posmakiem chrzanu i sałatkę z ogórka konserwowego w miodowo - musztardowym sosie.