Ostatnio na blogu jest sporo o dyni, ale mamy jesień w pełni, a kiedy jak nie o tej porze roku można nabyć najlepsze dynie? Dodatkowo zagłębiłem się w gatunki, które pojawiają się na targowiskach i w ten sposób po kilkunastu ugotowanych kremów z dyni odkryłem, że używając gatunek hokkaido znacznie można sobie uprościć życie, czyli nie trzeba obierać jej ze skóry. Dzisiejsza propozycja to idealny, rozgrzewający i świetnie smakujący krem, w sam raz na jesienne, chłodniejsze dni.
Strony
▼
środa, 29 października 2014
środa, 22 października 2014
Dyniowy kurczak
W tym sezonie postanowiłem dokładniej przyjrzeć się gatunkom dyni. Na naszych targowiskach pojawia się co raz więcej rodzajów i wbrew pozorom rzeczywiście różnią się one, nie tylko smakiem, ale także i konsystencją. Dlatego właśnie do tego przepisu użyłem konkretnej dyni hokkaido, ponieważ bardzo szybko robi się ona miękka i stanowi bardzo fajne uzupełnienie sosu do mięsa.
piątek, 17 października 2014
Wątróbka w sosie miodowo - winnym
Wątróbka drobiowa nigdy nie należała do moich ulubionych dań, ale zmieniło się to już od czasu odkrycia jej połączenia z majerankiem i gruszką. Tym razem udusiłem ją w wytrawnym winie oraz gryczanym miodzie i śmiało mogę powiedzieć, że moja antypatia do wątróbki to już przeszłość. Miękka, delikatna, słodkawa i do tego wspaniały sos. Spróbujcie.
środa, 15 października 2014
Paleo gołąbki
Przyznam szczerze, że do tego przepisu podchodziłem z pewną dozą nieśmiałości. Receptura pochodzi z bloga Cook it lean, lista składników mocno mnie zastanawiała, ale że jest to potrawa zgodna z zasadami żywienia paleo, to postanowiłem spróbować. Najbardziej obawiałem się smaku sosu, ale on jest po prostu mega! Same gołąbki też są pyszne.
piątek, 10 października 2014
Placki z dyni na ostro
Testowałem już wersję placków z cukinii oraz placków z bobu, ale powiem Wam, że te z dyni wymiatają. Zdecydowałem się je zrobić na ostro ze sporą ilością dodatków i wyszło genialnie. Jesień to czas dyni, więc jestem pewny, że w tym roku jeszcze kilka razy pojawią się na moim stole.
wtorek, 7 października 2014
Pieczony okoń z warzywami
Przyszła pora na rybkę, ponownie w zdrowym, prawie beztłuszczowym wydaniu. Pieczenie ryb w piekarniku jest fajne, bo zazwyczaj za jednym zamachem przygotować można do nich dodatki i nie inaczej jest tym razem. Mój wybór padł na okonia, ale równie dobrze możecie użyć dorsza czy innej łatwo dostępnej ryby.
czwartek, 2 października 2014
Ciasto ze śliwkami
Przyszedł czas na kolejny słodki przepis. Tym razem postanowiłem zmierzyć się z recepturą na ucierane ciasto ze śliwkami, którą znalazłem na blogu Smakowity Kąsek. Jest to na tyle popularne ciasto, że w przeciągu ostatniego tygodnia widziałem ten przepis już na kilku blogach i mimo, że ja moje lekko przeciągnąłem w piekarniku przez co było lekko suche i twardawe, to śmiało mogę je polecić.