środa, 3 sierpnia 2016

Karkówka z grilla

Przeciętny polak zapytany, jakie jest najbardziej popularne mięso na grilla, odpowie że karkówka. Duże, grube plastry mają jednak ten problem, że długo się robią, więc przygotowałem taką wersję, która upiecze się w 15 minut. Pierwotnie miały to być szaszłyki, ale właśnie czas pieczenia zdecydował, że wyszły z tego małe, kruche i aromatyczne kawałki mięsa z delikatną panierką, która powstała z marynaty.



Składniki:
- 1 kg karkówki (6 plastrów)
- 150g niesolonych orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- garść posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 4-5 łyżek oleju

Plastry mięsa rozbijamy pod folią spożywczą, dosyć cienko. Następnie każdy plaster dzielimy na osiem części uzyskując tym samym drobne kawałki karkówki. Składniki marynaty wrzucamy do blendera, papryczkę pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę także kroimy na mniejsze kawałki, z limonki dodajemy cały sok oraz startą skórkę. Całość miksujemy krótko, ale do połączenia się składników. Zachowując drobną strukturę orzechów uzyskamy później panierkę na mięsie, czyli będziemy mieli pewność, że wszystkie składniki marynaty upieką się razem z karkówką. Mięso obtaczamy powstałą masą i marynujemy przez całą noc w lodówce. Następnego dnia nie pozostaje nam nic innego jak rozpalić i dobrze rozgrzać grilla i piec na brązowy kolor z każdej strony. Jest to przepis na mięso lekko słodkie, ale z wyczuwalną nutą chilli i mięty. 

Do tak przygotowanego mięsa idealny będzie jogurtowy sos czosnkowy, >>>tutaj<<< znajdziecie przepis.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...