Dzisiejszy przepis to zderzenie wielu smaków, które atakują filet z piersi kurczaka. Fajna kompozycja przypraw skąpanych razem z delikatnym mięsem w aromatycznym piwie daje ciekawy efekt. Sos, który powstaje z tej mieszanki jest ostry i wyrazisty a całość łagodzi kasza kuskus w zapiekanym bakłażanie.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 bakłażan
- 75 g kaszy kuskus
- 250 ml aromatycznego piwa korzennego
- 250 ml wody
- 4 wędzone śliwki
- 200 ml buliony drobiowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Pierwszą czynnością jest przygotowanie marynaty do kurczaka. Olej łączymy z przyprawami i dodajemy pokrojoną w paski pierś. Najlepiej jakby zamarynowane mięso spędziło trochę czasu w lodówce, a następnie obsmażamy je na lekko złocisty kolor. Dodajemy wodę, piwo i drobno pokrojone śliwki. Całość dusimy do miękkości mięsa, około 20 minut. W między czasie do nagrzanego do 170 C piekarnika wstawiamy przepołowiony bakłażan z naciętym miąższem. Pilnujemy aby był lekko zarumieniony i po wycięciu środka wypełniamy go kaszą kuskus, którą chwilę wcześniej zalaliśmy bulionem drobiowym. Wywar z gotowego kurczaka zaciągamy mąką i obiad mamy gotowy. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz