Klasyczne zrazy mają dwie wady. Pierwsza to czas ich przygotowania, druga to cena mięsa. Mimo to, należą one do moich ulubionych, szczególnie jeśli są przygotowane przez moją żonę :-). Jej przepis możecie znaleźć tutaj. Ja dla odmiany proponuję Wam wersję drobiową. W sumie z klasycznym zrazem ma to mało wspólnego, właściwie chyba tylko kształtem są podobne, ale robi się je stosunkowo szybko i przede wszystkim tańszym kosztem.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 dużych pieczarek
- 6 plastrów zółtego sera
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- oregano
- tymianek
- bazylia
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Umyty i osuszony filet przekrawamy na pół i delikatnie, najlepiej zawijając w folię spożywczą, cienko rozbijamy. Z każdej połówki powinny wyjść nam 3 plastry. Mięso przyprawiamy suszonymi ziołami, delikatnie solimy bo swoje zrobi boczek. Przyprawioną pierś odkładamy do lodówki na czas, w którym pokroimy sobie warzywa. Pieczarki w plastry, paprykę w paski, cebulę w pióra. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron mięso, musi być lekko zarumienione. Na tym samym oleju to samo robimy z warzywami. Mając tak przygotowane składniki możemy przystąpić do zawijania zrazów. Najpierw kładziemy boczek, na to pierś z kurczaka, dalej ser a na samym środku warzywa. Powoli zawijamy i całość spinamy wykałaczkami. Po zwinięciu wszystkich zrazów wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy do momentu aż boczek będzie brązowy i chrupiący. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Witam,
OdpowiedzUsuńDanie przepięknie podane, wygląda smakowicie i takie zaiste jest. Ceny wołowiny zachęcające nie są, tak więc drób jest jak najbardziej wskazaną alternatywą.
Pozdrawiam :)
Dokładnie tak, jest taniej i równie smacznie, choć tradycyjne zrazy też co jakiś czas wracają na nasze talerze :-)
OdpowiedzUsuń