Jakie jest jedno z pierwszych kulinarnych skojarzeń na hasło "polskie morze, plaża, słońce, wakacje"? Ryba. Ryba w panierce, z frytkami, ze świeżą surówką. Nie ma chyba nadmorskiej, wypoczynkowej miejscowości, w której nie byłoby smażalni ryb. Dzisiaj pokaże Wam, jak łatwo przenieść ten niezapomniany smak świeżego dorsza do Waszego domu. I z ciekawości i z kaloryczności zrezygnowałem jednak z tradycyjnych frytek na rzecz pieczonych, słodkich ziemniaków. I to było celne trafienie. Przygotowanie całości jest prostsze niż myślicie.
Składniki:
- 2 filety świeżego dorsza bez skóry
- 2 duże słodkie ziemniaki
- mąka pszenna
- bułka tara
- 1 jajko
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- odrobina oliwy
- warzywa do surówki
Zaczynamy od umycia i osuszenia świeżej (koniecznie) ryby. Delikatnie skrapiamy ją cytryną, dosyć mocno solimy i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie dokładnie umyte ziemniaki ze skórą kroimy w talarki i lekko posolone oraz skropione oliwą wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Ziemniaki a`la nasze frytki już się pieką, więc szybko przygotowujemy surówkę. Z czego? Z tego co jest najświeższe i najłatwiejsze do dostania w warzywniaku. Rzodkiewka, por, ogórek, cebulka, biała kapusta, marchewka, trochę koperku. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy z odrobiną oliwy. Wracamy do ryby. Najpierw obtaczamy ją w mące, następnie wrzucamy do roztrzepanego, lekko osolonego jajka i na sam koniec obkładamy bułką tartą. Tak przygotowanego dorsza wrzucamy na rozgrzany olej smażąc rybkę na brązowy kolor. Nie zajmie to więcej niż 5-7 minut z każdej strony. Ziemniaki powinny być już upieczone. Trwa to 20 - 30 minut, wszystko zależy od grubości talarków. Jeśli skórka zaczyna się lekko marszczyć a nasz słodki frytek jest miękki to znak, że całość jest gotowa do podania. Rybka, słodkie frytki, świeża i aromatyczna surówka. Coś pysznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz