Postanowiłem zrobić osobny wpis o sosie, który podobnie jak wcześniejszy pomidorowo - paprykowy sos na ostro przyda Wam się w wielu kulinarnych kombinacjach. Pisałem o nim wcześniej przy okazji placków z cukinii czy bobu. W piątek pojawi się kolejny przepis na szybki i smaczny starter, do którego właśnie ten sos będzie pasował idealnie.
Składniki:
- 1 mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wstawiamy do lodówki na minimum 0,5h żeby wszystko się przegryzło. Uważajcie, aby nie dać zbyt dużego ząbka czosnku, bo wówczas sos będzie bardzo ostry, a powinien być bardziej łagodny, jogurtowy o delikatnym aromacie.
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wstawiamy do lodówki na minimum 0,5h żeby wszystko się przegryzło. Uważajcie, aby nie dać zbyt dużego ząbka czosnku, bo wówczas sos będzie bardzo ostry, a powinien być bardziej łagodny, jogurtowy o delikatnym aromacie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz