Schabowy, najpopularniejszy kotlet w kraju nad Wisłą. Na czym polega fenomen tego kawałka wieprzowego mięsa obtoczonego w jajku i bułce tartej? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że niezależnie od pory roku, charakteru imprezy czy też towarzystwa przy stole, zawsze znika z talerzy. Według mnie najprostsza potrawa mięsna, na przygotowanie której potrzebujemy kwadrans.
Składniki:
- 2 plastry schabu
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie schaboszczaka jest banalne. Plaster mięsa rozbijamy tłuczkiem, im cieniej, tym lepiej. Na jednym talerzu wysypujemy bułkę tartą, a na drugim roztrzepujemy jajka, dodajemy dużo soli (tak aby jajka były przesolone) i pieprz. Rozbite mięso moczymy najpierw w jajku a potem obtaczamy w bułce tartej. I teraz najważniejsze, klucz do sukcesu. Całą czynność powtarzamy drugi raz, czyli znów jajko i na koniec bułka tarta. Tak przygotowane kotlety wrzucamy na gorący (ważne) olej i obsmażamy z obu stron.
Klasyka nakazuje podanie z ziemniakami z wody. Mi tak najbardziej smakuje. Jako dodatek podaję z surówką, którą także szybo robię sam. Do posiekanej kapusty kiszonej dodaję pół drobno pokrojonej cebuli, odrobinę cukru, pieprz i troszkę oliwy. Całość smakuje genialnie. Ma to swoje kalorie, ale od czasu do czasu schabowy na obiad musi być.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz