Ponieważ znudziły mi się już tradycyjne mielone, od jakiegoś czasu szukam nowych smaków w klopsach z wieprzowiny. W maju próbowałem klopsików po innemu, w czerwcu namawiam Was na klopsiki w aromatyzowanych pomidorach. W końcowym efekcie wychodzi z tego zapiekanka, ale oprócz makaronu głównymi aktorami są właśnie klopsiki.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki
- 150 g pełnoziarnistego makaronu pióra
- 3/4 szklanki startych surowych młodych ziemniaków
- 1 jajako
- spora garść posiekanej zieleniny (pietruszka, szczypiorek, koperek, oregano, bazylia)
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Mięso mieszamy z startymi ziemniakami (na drobnych oczkach), jajkiem i połową przygotowanej zieleniny. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy odrobinę bułki tartej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Po obtoczeniu w bułce tartej obsmażamy klopsiki na brązowy kolor.
Na drugiej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy pomidory z puszki i pozostałą część ziół. Solimy i pieprzymy podgrzewając całość do momentu zredukowania się soku z pomidorów.
Ostatnim elementem przygotowania tego dania jest połączenie wszystkiego w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kładziemy ugotowany al dente i wymieszany z łyżką oleju makaron, na to wrzucamy usmażone klopsiki i całość zalewamy sosem pomidorowym, który powinien być na tyle gęsty, aby nie rozpłynął się po całej zapiekance. Całość wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnio trudne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz