Placki ziemniaczane, kto ich nie lubi. Ja też lubię, ale znalazłem ich lżejszą formę. Zamiast ziemniaków są cukinie. Wyglądają tak samo i smakują tak samo. Różnica? Są zdrowsze i mniej kaloryczne, do tego zamiast klasycznej mąki pszennej dodałem tą pełnoziarnistą (razową). Zrobicie raz i raczej do ziemniaków już nie wrócicie.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 10 płaskich łyżek mąki pszennej razowej typ 2000
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
- ostra papryka
- sól
- pieprz
Obrane cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar wody i dodajemy jajka, przesianą mąkę, poszatkowaną pietruszkę i przyprawy. Konsystencja ciasta będzie dosyć rzadka, ale taka jest najlepsza. Na rozgrzanym oleju smażymy na brązowy kolor mniejsze lub większe placuszki. Idealnie pasować będzie do nich błyskawiczny jogurtowy sos czosnkowy, przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Pięknie :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
OdpowiedzUsuńJutro robię ale ...
OdpowiedzUsuńIle placków wyjdzie z tych dwóch cukinii? - dla ilu osób to porcja?
Czy do placków pasuje jakiś sos?
Pozdr. Corsarz
Dwie średnie cukinie dają około 15 placków. My jemy bez sosu, czasem z cukrem, ale pasować będzie do tego łatwy i szybki sosik / dresing:
OdpowiedzUsuń- 1 mały jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
Wszystko razem mieszasz, sól i pieprz do smaku, do lodówki na minimum 0,5h żeby wszystko się przegryzło. Najlepiej sosik zrobić w pierwszej kolejności, a następnie przejść do placków.
Daj znać jak Wam smakowało!
Placuszki wg przepisu bardzo dobre;) Sosik również wykorzystałam. Pycha! Dziękuję;)
OdpowiedzUsuńAnia
Nie należy obierać cukinii ze skórki. Jej kolor daje piękne żyłki w plackach. Ścieramy cukinię na grubych oczkach!! Smacznego Panu:).
OdpowiedzUsuńTo zależy od wielkości cukinii. Im starsza i większa, tym skórka twardsza, dlatego "w ciemno" zalecam obieranie, żeby później nie było rozczarowania, szczególnie ścierając na tarce o grubych oczkach ;-)
Usuń