Składniki:
- 2 sztuki świeżego okonia morskiego
- koperek
- natka pietruszki
- świeży lubczyk
- kilka plastrów boczku wędzonego
- garść orzeszków piniowych
- 20 pomidorków cherry
- 10 oliwek
- szczypior
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Wyczyszczoną, pozbawioną łusek i dokładnie umytą rybę nacinamy prostopadle do kręgosłupa w 3-4 miejscach. Solimy i pieprzymy, także wewnątrz. Do środka ryby kładziemy sporą ilość koperku, na zewnątrz wciskamy w ponacinane miejsca poszatkowaną natkę pietruszki i lubczyk. Na rozgrzanej patelni zaczynamy od smażenia plastrów boczku, w momencie kiedy pojawi się tłuszcz dodajemy orzeszki. Kiedy boczek będzie usmażony, całość zdejmujemy z patelni i dodajemy 2 łyżki oliwy. Po jej rozgrzaniu kładziemy ryby. Smażymy z obu stron po około 8-7 minut, tak aby skórka była chrupiąca ale nie spalona. Pod koniec smażenia ryby z drugiej strony dodajemy przekrojone na pół pomidorki i oliwki, gdy ryba będzie już gotowa, dodajemy szczypior i wcześniej usmażony boczek, całość chwilę jeszcze trzymamy na ogniu i gotowe. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Orzeszki piniowe używam do pesto genovese ale ... ich cena jest powalająca - dostałem 95 gram za prawie 20 złotych.
OdpowiedzUsuńMasz jakieś "tańsze" dojście do piniowych?
Pozdr. Corsarz
Powiem Ci lepiej, ja wpadłem, kupiłem, a dopiero później w domu zobaczyłem ile kosztowały :-D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zamiast orzeszków chcę dodać uprażony słonecznik. Taniej i aromatyczniej, powinno pasować.
Ja tutaj kupuje wszystkie przyprawy:
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/orzeszki-piniowe-50g-od-skworcu-sa-i3299451776.html
Pzdr,
Natash
Nic juz nie rozumiem,dieta paleo i boczek? O co tu chodzi?
OdpowiedzUsuńBoczek, wieprzowina, mięso nie jest zabronione w paleo. Istnieje wiele przepisów, które oparte są na mięsie wieprzowym, bo jego użycie jest zgodne z zasadami żywienia paleo.
Usuń