poniedziałek, 10 czerwca 2013

Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami

Mięso z kurczaka należy do tych najlżejszych, a do tego przygotowane jeszcze bez tłuszczu znów pozwoli nam zaoszczędzić trochę kalorii. W smaku delikatne, razem z pieczonymi młodymi ziemniakami pyszne i zdrowe.




Składniki:
- 6 sztuk podudzia z kurczaka
- 4 średnie młode ziemniaki
- 2 jajka
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżeczka suszonego tymianku
- mąka pszenna
- bułka tarta
- łyżka oleju rzepakowego
- sól


Oczyszczone ziemniaki ze skórką podgotujcie w lekko osolonej wodzie, tak żeby były lekko miękkie. Następnie pokrojone w plasterki mieszamy w misce razem z łyżką oleju rzepakowego, odrobiną pieprzu, soli i suszonego tymianku. Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę. Przygotowanie kurczaka rozpoczynamy od wymieszania mąki z solą, papryką, tymiankiem i pieprzem cayenne. Umyte i osuszone podudzia obtaczamy w mące, a następnie zamaczamy w roztrzepanym jajku i na koniec okładamy bułką tartą. Gotowego kurczaka kładziemy na blasze razem z ziemniakami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 C. Po 15 minutach obracamy kurczaka i pozostawiamy do czasu aż panierka zbrązowieje i jednocześnie samo mięso będzie miękkie. Smacznego! 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...