piątek, 12 lipca 2013

Pieczone pomidory z dynią

Na pomidory już nadchodzi czas, z dynią trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać, ale do poniższego przepisu można użyć tej marynowanej. Czyli całość można przygotować przez okrągły rok, choć w sierpniu czy we wrześniu ten zestaw smakuje najlepiej. Połączenie pomidora, dyni, oregano i serka camembert wypadło rewelacyjnie.



Składniki:
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 0,5kg dyni
- 1 cebula
- 2 serki camembert
- oregano
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- oliwa

Świeżą dynię kroimy w małe kawałki pozbywając się wcześniej pestek. Skropioną oliwą wkładamy na pół godziny do piekarnika na 180 C. W ten sposób stanie się ona miękka i łatwo pozbędziemy się skóry. Ma ona jeszcze jedną przewagę nad marynowaną ze słoika. Lekko przypieczona jeszcze bardziej wydobędzie swój aromat w pieczonym pomidorze. Obraną ze skóry dynię wrzucamy na patelnię razem z cebulą i wydrążonym miąższem pomidorów. Wszystko razem podsmażamy dodając w połowie smażenia oregano, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do pomidorów przekładając kolejne warstwy cienko pokrojonym camembertem. Gotowe pomidory wkładamy na około kwadrans do piekarnika, ponownie na 180 C. Zapach jaki wydobywa się podczas pieczenia zwiastuje kolejną pyszną ucztę. Polecam! 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...