poniedziałek, 1 lipca 2013

Lody truskawkowe, lody waniliowe, a to wszystko dla ochłody

Pierwsza fala upalnych dni tegorocznego lata za nami. Nie wiem na ile można wierzyć w prognozy pogody, ale biorą pod uwagę, że mamy lipiec to pewnie w najbliższym czasie jeszcze nie raz żar będzie lał się z nieba. Nie ma chyba nic lepszego do ochłody jak pyszne lody, które jak się okazało można łatwo przygotować w domowych warunkach. Nie mam maszynki do ich robienia, ale to nie stanowiło większego problemu.


Składniki:

Lody truskawkowe
- 500 ml śmietany 36%
- 0,5 kg truskawek
- szklanka cukru pudru

Truskawki miksujemy z cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy śmietankę i po ponownym zmiksowaniu przelewamy do naczynia, które przy braku maszynki do lodów umożliwi nam swobodne użycie blendera. Jest to konieczne, ponieważ wielokrotnie miksowane zamrażających się lodów sprawi, że będą one jeszcze bardziej puszyste i pozbawione kryształków lodu. Pierwszy raz miksujemy całość po 60 minutach od wstawienia do zamrażalnika. Czynność tą powtarzamy po 90, 120, 180 i 240 minutach. Pojemnik z lodami w zamrażalniku musi być zamknięty. 


Lody waniliowe
- 0,5l mleka 2%
- 50g cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 6 żółtek
- 60g cukru pudru
- ½ łyżeczki soku z limonki
- 125 ml śmietanki 30%

Mleko wraz z rozciętą laską wanilii (pestki zostawiamy) i cukrem trzcinowym doprowadzamy do wrzenia. W między czasie żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Po zagotowaniu mleka wyjmujemy laskę wanilii i powoli cały czas mieszając dodajemy je do utartych żółtek. Po przelaniu i wymieszaniu całość ponownie przelewamy do garnka i podgotowujemy do czasu zgęstnienia masy, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia. Całość odstawiamy do wystygnięcia lub chłodzimy w garnku z zimną wodą. Przed przelaniem do pojemnika dodajemy śmietankę. Gotową masę przelewamy przez sitko pozbywając się tym samym ewentualnych gródek. Dalej postępujemy podobnie jak w przypadku lodów truskawkowych. Masę miksujemy według systemu 60, 90, 120, 180 i 240 minut.



4 komentarze:

  1. Kuszą mnie te truskawkowe lody, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwiejsze i chyba szybsze do zrobienia, choć w sumie jakby zsumować czas poświęcony na mycie truskawek i na gotowanie mleka to pewnie wyjdzie na to samo. Truskawkowe czy waniliowe? Najlepiej smakują razem w jednej miseczce :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Waniliowe pyszne, zrobiłam.
    Tylko następnym razem dodam mniej cukru. Pomimo, że uwielbiam słodkie to za dużo cukru, przez co mniej czuć smak wanilii.
    Ogólnie pychaa !

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowały (mimo że były lekko za słodkie), te lody są naprawdę łatwe w przygotowaniu i dają ochłodę w tak upalne dni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...