środa, 9 kwietnia 2014

Pizza z serowym brzegiem

Dzisiejszy wpis jest z gatunku tych, które możecie sobie dowolnie modyfikować. Pizza, to klasyk kuchni włoskiej, o czym wielu ludzi dzisiaj zapomina klasyfikując ją jako zwykły fast food. Po części mają rację, a wynika to z tego, że potrawa ta jest bardzo popularna na całym świecie, a przepis na nią ewaluował wraz z kolejnymi krajami, do których trafiał. Dodatkowo osobna rzecz to ciasto a osobna to, co na nim się znajduje. Polecam moją wersję pizzy, choć dodatki każdy z Was może sobie dowolnie dobierać.



Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 30g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz

Dodatki do pizzy:
- parmezan
- ser gouda do brzegów
- salami z oliwkami
- pieczarki
- czerwona cebula
- czarne oliwki
- pomidor
- rukola


Całą zabawę zaczynamy od wyrobienia ciasta. Mimo iż używam świeżych drożdży nie wyrabiam zaczynu. Do przesianej mąki wymieszanej z solą, ziołami i grubo mielonym pieprzem dodajemy pokruszone droższe, następnie oliwę i powoli mieszając dolewamy połączone mleko z wodą. Po chwili ciasto zaczynamy wyrabiać ręcznie, tak długo aż będzie ono spójne i elastyczne. Teraz dajemy mu odpocząć, zostawiając je w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos, którym wysmarujemy pizzę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki. Kolejna czynność, to pokrojenie wszystkich dodatków. Ich dobór to oczywiście pełna dowolność, ale ja preferuję klasykę w postaci salami, pieczarek, sera i cebuli. Dla podkreślenia smaku dodaje kilka plastrów pomidora i oliwki. Rukola kładziemy na pizze dopiero po jej upieczeniu.

Kiedy ciasto nam podrośnie przystępujemy do jego rozwałkowania. Z podanych ilości wyjdą nam dwie pizze o średnicy 30 cm, czyli ciasto dzielimy na połowę i podsypując mąką rozwałkowujemy do grubości ok. 5 mm. Blachę do pizzy smarujemy oliwą i nakładamy na nią ciasto tak, aby 2-3 cm wystawało poza formę. Na brzegach formy kładziemy pokrojony w kawałki ser gouda, a następnie zamykamy go wystającą częścią ciasta. Środek pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, obsypujemy startym na grubych oczkach parmezanem i układamy wszystkie składniki. Wierzch przygotowanej pizzy posypujemy jeszcze delikatnie parmezanem i gotową formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Po 20 minutach pizza powinna być gotowa, przed podaniem posypujemy rukolą. Kruche, aromatyczne ciasto. Pyszne, ciągnące się serowe brzegi. No i fantastyczny środek. Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...