wtorek, 18 marca 2014

Roladki z dorsza w sosie pieczarkowym

Kto powiedział, że rolady można robić tylko z mięsa. Dzisiaj proponuje Wam tego typu danie z ryby, konkretnie z dorsza, wypełnione aromatycznym farszem i do tego podane z pysznym sosem pieczarkowym. Tak naprawdę do przepisu tego można użyć każdej ryby, ale akurat filety z dorsza bez skóry są najłatwiej dostępne, no a poza tym to moja ulubiona ryba.



Składniki:
- 2 filety z dorsza bez skóry
- 300 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżka cienkiego szczypiorku
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 250g śmietany 18%
- 150g śmietany 30%
- mąka
- sól
- pieprz
- sproszkowany imbir
- olej rzepakowy
- masło

Umyte i osuszone filety rybne przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz imbirem, odkładamy do lodówki. W tym czasie na łyżce masła podsmażamy drobno pokrojone 4-5 pieczarek, solimy delikatnie i kiedy woda odparuje pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i bazylię, 2 łyżki śmietany 30% oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz nakładamy na rybę i zawijamy spinając całość wykałaczkami, ponownie odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła, dodajemy odrobinę oleju i szklimy drobno posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pozostałe pieczarki pokrojone już w większe plasterki. Po dodaniu soli i pieprzu dusimy 10 minut, a następnie czekamy aż ewentualny nadmiar wody odparuje i dodajemy obie śmietany, solimy i pieprzymy i gotujemy na małym ogniu. W tym czasie na drugiej patelni smażymy z każdej strony roladki, które wcześniej obtaczamy w mące. Kiedy nasze rybne zawijasy będą już odpowiednio przyrumienione przekładamy je do pieczarkowego sosu, dodajemy szczypiorek i chwilę razem gotujemy. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...