Pierwotnie danie to chciałem zrobić z jagnięciną, ale minusem tego mięsa jest to, że trzeba je dusić aby było odpowiednio miękkie, a ja nie miałem aż tyle czasu. W efekcie do przepisu wstawiłem pierś z kurczaka, co przygotowanie całej potrawy skróciło się przynajmniej o dobre 45 minut.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 czerwona cebula
- 5 łyżek pasty pomidorowej
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 1 łyżeczka prażonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki suszonego chilli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 4 goździki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Na początku zabieramy się za przygotowanie bazy jogurtowej. Do podanej ilości jogurtu dodajemy kolendrę, kmin rzymski (wcześniej uprażony na patelni) oraz chilli. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Umyte i osuszone mięso z kurczaka kroimy w kostkę, paski - jak kto woli, solimy i pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy goździki oraz kardamon i podsmażamy cebulę. Następnie wrzucamy mięso i dosyć mocno podsmażamy, kawałki kurczaka powinny być zarumienione z każdej strony, a dalej dodajemy pastę pomidorową, mieszamy i na koniec całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Kurczaka dusimy pod przykryciem 10 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje. Tak przygotowane mięso aż się prosi podawać z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz