Lubimy zapiekanki, wszelkiego rodzaju. I lubimy też kurczaka, z ryżem. W ten sposób przy udziale warzyw i serów powstała zapiekanka. Jest to obiad, który można robić na raty. Od marynowania kurczaka, poprzez gotowanie ryżu aż po końcowe zapiekanie. Finalnie w dzień podania zapiekanki stracicie kwadrans, resztę zrobi za Was piekarnik.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 200g ryżu (rodzaj według upodobań)
- 1 mała czerwona papryka
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 mały por
- 150g sera pleśniowego
- 200g sera długo dojrzewającego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka (płaska) soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 3 łyżki oleju
Najlepiej dzień wcześniej zamarynować kurczaka. Oczyszczoną i pokrojoną w średnią kostkę pierś marynujemy w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, rozmarynem, lubczykiem, słodką papryką, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i musztardą dijon. Zaprawionego kurczaka najlepiej zostawić w lodówce na całą noc. W wolnej chwili gotujemy ryż o wybranej odmianie. Składanie zapiekanki zaczynamy od wysmarowania dna naczynia do zapiekania odrobiną oliwy, na którą wysypujemy wcześniej ugotowany ryż. Następna warstwa to kurczak, który wcześniej obsmażamy na złoty kolor na patelni. Na kurczaka wylewamy sos powstały ze śmietany, musztardy sarepskiej i przecieru pomidorowego. Kolejny krok to posypanie dotychczasowej zawartości naczynia startym serem długo dojrzewającym (100 g). Na koniec przyszedł czas na warzywa. Por i ogórki kroimy w plastry, paprykę w kostkę. Na wierzch układamy kawałki sera pleśniowego i całość posypujemy resztą sera. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 30 minut. Smacznego!
Bardzo podoba mi się ten przepis, idealne na obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/