wtorek, 24 stycznia 2017

Przekąska z bigosem

Często zdarza się tak, że po rodzinnej imprezie, świętach zostają nam resztki jedzenia, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Tak jest na przykład z bigosem. Stąd pomysł dosyć nietypowej przekąski, której inspiracją są wigilijne kapuśniaczki. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnie dużej ilości bigosu, a jest to dosyć oryginalna forma jego podania. 



Składniki (na 15 sztuk):
- 15g świeżych drożdży 
- 180g pszennej mąki
- 2 żółtka
- 50g miękkiego masła
- 120 ml mleka
- cukier 
- sól

Nadzienie:
- bigos, przepis znajdziecie >>>tutaj<<<

Dodatkowo:
- jajko
- czarny sezam

Na początek musimy przygotować zaczyn. Mleko w temperaturze pokojowej mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, cukrem (łyżeczka) i mąką (łyżka). Mieszamy aż do dokładnego rozpuszczenia drożdży i mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po 15 minutach powierzchnia zaczynu powinna być spieniona, to znak, że możemy przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka jajek, miękkie masło (ja zazwyczaj roztapiam je, a następnie chłodzę do temperatury pokojowej) i zaczyn. Ciasto wyrabiamy do 10 minut. Musi być spójne i elastyczne. Następnie pozostawiamy je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia, minimum 30 minut, powinno zwiększyć swą objętość dwukrotnie. 

Kiedy ciasto na wyrosło, zagniatamy chwilę w celu pozbycia się nadmiaru powietrza, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt, który dalej przekrawamy na pół po dłuższym boku. Na środek dwóch pasków rozkładamy bigos i każdy pasek zawijamy sklejając go do spodu. Gotowe paski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kroimy na kawałki, które następnie odsuwamy trochę od siebie (podczas pieczenia urosną). Ostatnią czynnością jest posmarowanie przekąsek roztrzepanym jajkiem i posypaniem czarnym sezamem. Blachę wstawiamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180C i pieczemy 25-30 minut. 


1 komentarz:

  1. Cóż ciekawy przepis. U mnie w domu na pewno się przyda, bo zwłaszcza po świętach zawsze zostaje sporo bigosu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...