piątek, 3 lutego 2017

Budyniowy deser z bezą i owocami

Dzisiejszy deser to kompilacja domowego budyniu i wzorowej bezy. Dla przełamania słodyczy dodaliśmy kwaskowate owoce, ale tak naprawdę ich dobór pozostawiamy Wam. Pierwotnie Ania chciała zrobić tylko bezę, ale szukała rozwiązania jak można wykorzystać pozostałe żółtka. I tak powstał krem, celowo doprowadzony do konsystencji budyniu. O smaku zresztą też. 



Składniki na bezę:
- 4 białka
- szklanka drobnego cukru
- szczypta soli

Składniki na krem budyniowy:
- 4 żółtka
- 4 płaski łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1/2 szklanki drobnego cukru

Dodatkowo:
- 2 sztuki kiwi
- ananas

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od bezy. Dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijanie mikserem. Co ważne, do ubijania stosujemy szklaną miskę. W trakcie, powoli, dodajemy cukier. Piana musi być sztywna i błyszcząca. Nie można przesadzić z ubijaniem, ale też konsystencja masy nie może być luźna. Po prostu jeśli po odwróceniu miski, masa nie zmieni swojej lokalizacji a przy tym będzie błyszcząca to oznacza, że jest gotowa. Bezy wykładamy szpatułką, łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160C, w tej temperaturze pieczemy bezy 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110C i pieczemy kolejną godzinę.

W między czasie możemy przygotować sobie krem. Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy mąkę. Ucieramy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą (kolor masy będzie jasny). Mleko razem ze śmietanką doprowadzamy do wrzenia. W drugi garnek przekładamy wcześniej utarte żółtka, włączamy mały gaz i dalej ucierając powoli dodajemy wcześniej zaparzone mleko ze śmietaną. Mieszamy do połączenia się składników oraz do uzyskania stosownej gęstości. Ważna rzecz: masy nie można doprowadzić do wrzenia. 

Gotowy krem przekładamy do pucharków. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę owoce, a finalnie na wierzch kładziemy upieczoną bezę. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...