czwartek, 9 lutego 2017

Tortilla z wątróbką

Wątróbka bardzo często gości na naszym stole. Zazwyczaj jest to wersja z gruszką, ale zdarza się też w innej postaci. Tym razem padło na tortille domowej roboty, które wypełniła właśnie wątróbka z warzywami i sosem na bazie fety. Polecamy jako fajną alternatywę do kurczaka czy wołowiny.



Składniki na tortillę (2 sztuki):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka masła

Pozostałe składniki:
- 250g wątróbki drobiowej
- szklanka roszponki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla >>>przepis<<<
- 1/2 małej papryki
- 4 ogórki konserwowe
- 150g fety
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szklanka mleka 2%
- mąka pszenna do obtaczania wątróbki
- 3 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego

Zaczynamy od przygotowania ciasta na tortille. Do przesianej mąki dodajemy sól, mieszamy, a następnie dodajemy wodę i masło (ja dodaję roztopione, przestudzone). Ciasto wyrabiamy 8-10 minut, do uzyskania spójnej i jednolitej masy. Zostawiamy pod ścierką w ciepłym na 20-30 minut.

Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku aż do czasu smażenia (max 30 minut). Moczenie w mleku powoduje, że wątróbka nie jest gorzka, a wręcz staje się słodkawa, szczególnie przy braku użycia soli.

Cebulę kroimy w pióra, obsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy przyprawę do grilla, a po chwili miód i ocet winny. Podsmażamy jeszcze chwilę, po skarmelizowaniu się miodu jeszcze raz energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Z fety, śmietany, ziół prowansalskich, kolendry i soku z cytryny przygotowujemy sos. Wszystkie składniki mieszamy razem i wstawiamy na kwadrans do lodówki.

Powyższe czynności zajmą Wam około 30 minut. Kolejność nie jest przypadkowa, ponieważ przy składaniu gotowego dania wracamy do pierwszej wykonanej pracy, czyli ciasta. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy dosyć cienko (2 mm) na placek większy niż średnica patelni. Podczas jej rozgrzewania placki lekko się ściągną, ale to dobrze. Dłużej zachowają później świeżość. W czasie kiedy patelnia na tortille rozgrzewa się (bez tłuszczu, musi być porządnie rozgrzana) wątróbki obtaczamy w mące i wrzucamy na drugą patelnię z rozgrzanym wcześniej olejem. Wracamy do tortilli. Wrzucamy pierwszy placek. 60-90 sekund max, obracamy i czekamy kolejne 30 sekund. I to wszystko. Zdejmujemy i trzymamy pomiędzy dwiema ścierkami kuchennymi, mogą być lekko zwilżone wodą (za pomocą spryskiwacza do kwiatów), ale nie jest to konieczne jeśli za chwilę ich użyjemy. Tak krótki czas pieczenia tortilli gwarantuje ich odpowiednią elastyczność. W między czasie przewracamy wątróbkę tak aby zarumieniła się równo z każdej ze stron. 

I teraz już naprawdę ostatnie czynności. Tortille smarujemy sosem (powinien być gęsty, bardzo gęsty), następnie wykładamy roszponkę. Kolejny składnik to usmażona wątróbka, celowo podczas smażenia nie dodajemy soli, sos z fety jest odpowiednio słony, a przy okazji docenicie smak wątróbki moczonej wcześniej w mleku. Ostatnie składniki to cebula, cienko pokrojona papryka i ogórek pokrojony w plastry. Odrobina sosu na wierz i zawijamy. Gotowe! 

Wygląda na sporo pracy, ale przy dobrej organizacji zajmie to Wam 60 minut. 1 godzina wystarczy aby stworzyć własnoręcznie wykonane tortille z przyznacie dosyć zaskakującym farszem. Smacznego! 

PS. Tak przygotowane tortille, jeszcze ciepłe możecie zawinąć w folię aluminiową a następnie można je odgrzać w piekarniku albo na grillu. Nic nie stracą ze swej atrakcyjności, a dodatkowo wszystkie smaki i aromaty będą miały dodatkowy czas na połączenie się. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...