wtorek, 21 lutego 2017

Każdy zrobi tę drożdżówkę

Ja już się wielokrotnie przyznawałem, że wyroby cukiernicze nie są moją mocną stroną. Ania też się uczy, ale za to jakie owoce są tej nauki! Przyznam, że dawno (jeśli w ogóle kiedykolwiek) nie jadłem tak dobrej drożdżówki. A najlepsze jest to, że jej przygotowanie jest banalnie proste, przepis leci po rodzinie, z rąk do rąk, bo każdy będzie umiał ją zrobić. 



Składniki na ciasto (blacha 30x24 cm): 
- 5 jajek
- 75g świeżych drożdży
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanek mąki
- masło + bułka tarta do obsypania blachy

Składniki na kruszonkę:
- 300g mąki
- 200g cukru pudru
- 100g masła

Dodatkowo:
- sezonowe owoce

Bardzo istotne jest dodawanie kolejnych składników do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wrzucamy je w takiej kolejności, jak podana lista składników, zaczynając od jajek. Nic nie mieszamy, tylko dodajemy kolejne składniki a następnie zostawiamy miskę przykrytą ścierką kuchenną na 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować sobie owoce. Najkorzystniej jest użyć owoców sezonowych, ale równie dobrze zimą możecie skorzystać z np. wiśni z kompotu. Nasza wersja była z ananasem. Po pół godziny wyrabiamy ciasto aż do dokładnego połączenia się składników. Piekarnik nagrzewamy do 180C, blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przekładamy ciasto, na którym układamy owoce. Pozostaje nam tylko przygotować kruszonkę. Zimne masło siekamy z mąką i cukrem pudrem, i rozdrabniając grudki posypujemy ciasto z owocami. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40-45 minut. I to wszystko! Później pozostaje nam tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem drożdżówki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...