środa, 8 kwietnia 2015

Zupa z gruszek i pietruszek

Delikatna, lekko słodkawa, pozytywnie zaskakująca smakiem. Taka jest zupa z gruszek i pietruszek z przepisu  o. Adama Szustaka, którą ugotowała moja żona. Pierwotny przepis został lekko zmodyfikowany, ale to co zostało dodane do tej zupy, podkręciło jeszcze jej smak i aromat. Myślę, że ta propozycja jest idealna na poświąteczny czas. W Wielkanoc zazwyczaj królują mięsa i ciasta, więc naszym organizmom przyda się coś lżejszego.




Składniki:
- ok. 2 litry domowego rosołu >>>przepis<<<
- 4 średnie pietruszki
- 4 średnie gruszki
- 1 mały seler
- 4 cm imbiru
- 1 czerwona średnia cebula
- 1 duża łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Zupę teoretycznie można przygotować na bazie kostki rosołowej czy czegoś podobnego, ale ja zachęcam Was do ugotowania prawdziwego rosołu. Gwarantuje, że jeśli skorzystacie z mojego przepisu, zupa na pewno zyska na wartości i smaku. Recepturę znajdziecie >>>tutaj<<<. Ok, jeśli macie już rosół to czas na dodatki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i na małym ogniu podsmażamy przez ok. 15 minut pokrojone w średnią kostkę pietruszki, seler i cebulę. Następnie wrzucamy wszystko do rosołu, dodajemy pokrojoną gruszkę oraz starty imbir, zupę gotujemy kolejny kwadrans (do miękkości warzyw) i na koniec całość blendujemy na jednolity krem. Przed podaniem pozostanie Wam ewentualne doprawienie solą i pieprzem. Smacznego!      


3 komentarze:

  1. A to ciekawe połączenie smaków jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pietruszka przez wiele lat była dla mnie tylko i wyłącznie składnikiem na rosół, teraz odkrywam ją na nowo, jako "pełnoprawny" składnik, dlatego z chęcią spróbowałabym takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pietruszka jest często niedoceniana, szczególnie jej korzeń. W tej zupie - kremie równoważy gruszkę. Ta zupa także dzięki właśnie temu warzywu jest lekka i smaczna :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...