Bardzo często przygotowując posiłki staram się, aby na talerzu było smacznie, zdrowo no i kolorowo. Drugim priorytetem jest czas przygotowania dania. Jak pewnie część z Was zdążyła już zauważyć, większość moich przepisów na dania obiadowe można przygotować w niecałą godzinkę. Podobnie jest w tym przypadku, wystarczy 30 minut, a polędwiczki i dodatek w postaci podsmażonej cukinii zadowoli każdy żołądek.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- opakowanie fety
- 8 plastrów szybki prosciutto
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 papryczka chilli
- kilka gałązek mięty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa
Najpierw zajmujemy się mięsem. Oczyszczoną z tłuszczu oraz błonek i osuszoną polędwiczkę dzielimy na osiem części. Każdą delikatnie rozbijamy dłonią, a następnie nacinamy (ok. 1cm) w środku. W przygotowane otwory wciskamy kawałek fety i przykrywamy plastrem szynki. Ponownie używamy dłoni, tym razem aby dodatkowo wbić prosciutto w polędwiczkę, drugą stronę mięsa oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. W tym momencie rozgrzewamy dwie patelnie. Na pierwszej wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy plastry polędwiczki, smażenie zaczynamy od strony szynki. Na drugą patelnię także wlewamy oliwę i podsmażamy posiekaną w pióra cebulę oraz drobno posiekany czosnek. W dalszej kolejności dodajemy cienko pokrojoną papryczkę chilli (zostawcie pestki jeśli ma być bardzo ostro), a po 2-3 minutach dodajemy równie cienko pokrojoną w plastry cukinie. W między czasie odwracamy polędwiczkę na drugą stronę. Wracamy do cukinii, dodajemy sól i pieprz,, a na sam koniec drobno posiekaną miętę. Licząc czas od rozgrzania patelni, po kwadransie mamy aromatyczną, ostro - miętową cukinię i pyszne polędwiczki z dodatkiem fety i wyjątkowej szynki. Mięsa absolutnie nie solimy, smaku nada feta i prosciutto. Jeśli mięso ma być naprawdę kruche to rozbijcie polędwicę dosyć cienko. Smacznego!
Wygląda super, smakuje pewnie też. ;)
OdpowiedzUsuńDzięki, smakuje rzeczywiście pysznie, szczególnie w takim połączeniu jak na zdjęciu.
Usuń