Pamiętacie wpis o maśle z awokado? Ostatnio natrafiłem na ciekawą lekturę na temat tego owocu, więc postanowiłem pójść krok dalej. Wielu z nas używa ketchupu, w różnych kombinacjach, w tym także, a może i przede wszystkim na kanapki. Postanowiłem do masła z awokado dodać zaledwie 3 składniki, które dały mi pyszną pastę pomidorową, taki zdrowy zamiennik ketchupu.
Składniki:
- 1 szt. dojrzałego awokado
- 4 suszone pomidory w oleju z ziołami
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki suszonej wędzonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
Pastę przygotowujemy tak jak masło z awokado, czyli za pomocą miksera lub blendera miksujemy awokado z pozostałymi składnikami. Pomidory warto lekko osuszyć z oliwy, wówczas konsystencja pasty będzie bardziej zwarta. Kwestią indywidualnego wyboru jest też papryka. Ta wędzona ma dosyć intensywny i charakterystyczny smak, więc można też dodać zwykłej słodkiej papryki w proszku.
W kilka chwil otrzymacie pyszną, zdrową pastę, która jest idealna na kanapki w miejsce ketchupu. Oczywiście ten robiony w domu, ze świeżych pomidorów jest także zdrowy, ale o tej porze roku raczej nie spodziewam się, aby w Waszej spiżarni takowy się znajdował.
Skąd dalsze zainteresowanie awokado? Oprócz tego, o czym pisałem w poprzednim wpisie (znajdziesz go >>>tutaj<<<), owoc ten odznacza się niską zawartością węglowodanów przy wysokiej zawartości tłuszczu, tego dobrego tłuszczu. Badania naukowe dowiodły, że awokado zmniejsza dolegliwości związane z zapaleniem kości i stawów oraz korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi.
Dlatego w świetle tych oraz poprzednich informacji namawiam Was do wprowadzania do swojego jadłospisu awokado w tej jak i każdej innej postaci. Masło, pasta pomidorowa, dodatek do sałatek, sosów i wielu innych potrwa z pewnością wyjdzie Wam na zdrowie.
Dzięki za inspirację :0 Uwielbiam awokado! na słodko i na słono..i olej z awokado..oj po prostu w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńNie ma za co :-)
Usuń