wtorek, 25 sierpnia 2015

Smażona wątróbka z dodatkami

Dosyć przypadkowo przyszło mi do głowy nowe połączenie kilku prostych składników, które fajnie smakują z drobiową wątróbką. Sporo ostatnio mówi się o szkodliwości tego podrobu, chodzi o antybiotyki podawane kurom. Ja mam pewne, sprawdzone źródło, więc nie boje się jej podawać na talerzu. Przygotowanie tego obiadu nie zajmie Wam więcej niż 30 minut, a na talerzu znajdzie sporo witamin w słodko - kwaśnym smaku. 



Składniki:
- 400g wątróbki drobiowej 
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, winne)
- 1 mały burak
- sól
- pieprz
- masło + olej rzepakowy

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę oraz jabłko w drobną kostkę. Buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Teraz pozostaje nam wszystko podsmażyć. Na masło z dodatkiem łyżki oleju wrzucamy cebulę, po minucie dodajemy paprykę i jabłko, po kolejnej minucie przykrywamy patelnię i dusimy 2-3 minuty. Następnie robimy na środku miejsce dla wątróbki, która bardzo szybko się nam zetnie. Całość solimy i pieprzymy oraz dodajemy startego buraka. Ponownie przykrywamy patelnię, dusimy 2-3 minuty i gotowe. Szybko i smacznie!!!   


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...