Przy kolejnym przygotowywaniu domowej pizzy postanowiłem sprawdzić ciasto włoskie. Cienkie, kruche, z prostych składników. Kluczowa jest tu mąka, a właściwie jej gatunek. Chodzi o mąkę włoską typ 00. Wiele źródeł podaje, że można ją zastąpić chlebową typ 650-750. Ciasto to jedno, a to co na pizzy to drugie. Obecnie trwa pełnia sezonu na szpinak i botwinę, które połączone z dwoma gatunkami sera idealnie pasują na majową pizzę.
Składniki na ciasto ( 2 pizze 30 cm):
- 250 g mąki typ 00
- 165 ml ciepłej wody
- 14g świeżych drożdży lub 4g instant
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 250g świeżego szpinaku
- 2 pęczki botwiny
- 3 ząbki czosnku
- 1 ser camembert
- 150g sera pleśniowego
- czarne oliwki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- oliwa
- mąka do podsypywania
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wcześniej rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Ciasto zagniatamy powoli, wyrabiamy około 8-10 minut. Następnie dzielimy na dwie części, formujemy kule i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.
W między czasie dokładnie myjemy liście szpinaku i botwiny. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, na którym szklimy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, następnie dodajemy poszatkowany szpinak i botwinę. Kiedy liście odrobinę zwiędną, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Podsmażamy dosłownie minutę, liście zieleniny nie muszą całkowicie zwiędnąć. Zawartość patelni przenosimy na sitko, w celu oddzielenia tłuszczu i wody od naszego farszu.
W miseczce mieszamy przecier pomidorowy, bazylię, oregano, szczyptę soli i pieprzu oraz sól. Camembert kroimy w plastry, ser pleśniowy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Ciasto po ok. 30 minutach powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, a to oznacza, że jest gotowe do dalszej obróbki. Włączamy piekarnik na 250 C. Blat lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy obie kule na kształt kolisty, dosyć cienko, 2-3 mm. Ja do pieczenia pizzy używam albo prostokątnej blachy, albo spodów od tortownicy. Każdą formę należy lekko natłuścić oliwą i delikatnie posypać mąką. Można też użyć papieru do pieczenia odpornego na wysokie temperatury. Przekładamy ciasto, smarujemy przecierem z przyprawami i nakładamy szpinak z botwiną. Pomiędzy zieleninę układamy plastry camemberta, a także ser pleśniowy. Ostatni akcent to oliwki.
Tak przygotowaną pizzę, wkładamy do piekarnika na 7-8 minut. Bardzo wysoka temperatura zrobi swoje. Na koniec przed podaniem, ponownie możemy dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz