środa, 8 marca 2017

Kotlety z soczewicy

Dawno nie było na blogu nic z kategorii wege. Ania postarała się o kotlety z soczewicy. Ja z natury podchodzę sceptycznie do tego typu dań, ale muszę przyznać, że okazały się bardzo smaczne, szczególnie z jogurtowym sosem czosnkowym.


Składniki:
- 350g suchej soczewicy
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 cebule
- czerstwa bułka pszenna
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Soczewicę zalewamy zimną wodą, najlepiej dzień wcześniej, potrzebuje minimum 12 godzin aby spęcznieć. Następnie odcedzamy z wody, nalewamy nowej i gotujemy do miękkości ziarna. Ponownie odcedzoną wrzucamy do szklanej miski, dodajemy wcześniej namoczoną bułkę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez prasę, mąkę, jajka oraz drobno posiekaną natkę. Wszystko blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. 

Kotlety formujemy w dłoniach i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy w celu zebrania nadmiaru tłuszczu. Tak jak wspomniałem we wstępie, kotleciki idealnie smakują z jogurtowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego! 



1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...