piątek, 7 czerwca 2013

Łosoś na ostro

Mam dwa ulubione przepisy na przygotowanie ryby. Jeden już poznaliście, duszona ryba z warzywami często gości na moim stole. Drugi, który dzisiaj prezentuje to łosoś w ostrej marynacie podany na liściach młodego szpinaku z chrzanowym puree i co może być zaskakujące z arbuzem. Samą rybę także możecie przyrządzić na grillu.



Składniki:
- 2 filety ze świeżego łososia ze skórą ( każdy po ok. 150g)
- 1 limonka
- łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu lipowego
- sól
- pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Przygotowujemy marynatę z soku z limonki, miodu, ostrej papryki, rozgniecionego czosnku, soli (dosyć sporo)  i pieprzu. Na arkuszu folii aluminiowej kładziemy umyty i osuszony filet z ryby (skórą do dołu), który cały smarujemy marynatą, część musi także znaleźć się pod spodem ryby. Zawijamy szczelnie folię tworząc torebkę. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, następnie rozchylamy folię tak aby ryba mogła się z wierzchu przypiec, trwa to do 10 minut. Na grillu cały proces potrwa przynajmniej dwa razy dłużej. Arbuz znalazł się w tym zestawie nieprzypadkowo, jedna z moich ulubionych sałatek powstaje właśnie z tego owocu oraz świeżych liści szpinaku, ale o tym innym razem. Smacznego! 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię łososia i często go jadam. Nie łączyłam jednak nigdy ryby z miodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja raczej wolałem białą rybę, ale ten przepis zmienił moje gusta. Miód do ryby super pasuje, nadaje łososiowi takiej delikatnej słodkości, polecam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...