poniedziałek, 20 maja 2013

Duszona ryba z warzywami

Dzisiaj mój sprawdzony sposób na przygotowanie ryby. Nadaje się każda: dorsz, pstrąg, łosoś. Co kto złowi lub kupi w sklepie. Warunek jest jeden. Musi to być świeża ryba, żadna mrożona. Podany poniżej przepis ma jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę. Można to zrobić tak w domu, jak i na świeżym powietrzu.  Jedyna różnica to czas przyrządzania, bo rybka dłużej robi się na grillu niż
w piekarniku.




Składniki:
- 2 filety świeżej ryby 
- 1 por
- 2 duże marchwie
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonej pieteuszki
- cytryna
- 40g masła
- pieprz ziołowy
- sól
- rozmaryn
- imbir
- bazylia
- tymianek

Zaczynamy od podgotowania marchewki, tak żeby była pół twarda. W między czasie z folii aluminiowej przygotowujemy torebki. Muszą one mieć podwójną warstwę folii, a rozmiar odpowiedni do wielkości fileta. Całość łącznie z warzywami musimy finalnie szczelnie zamknąć. Podgotowaną marchewkę kroimy w plastry, podobnie por, cebulę w pióra, a czosnek w drobną kostkę. Zaczynamy od ułożenia na środku folii "podstawki" z marchwi i pora, na to kładziemy posoloną i popieprzoną rybę. W zależności od możliwości na wierzch ryby sypiemy suszone przyprawy bądź jeśli mamy to kładziemy świeże, drobno posiekane. Dalej układamy resztę marchewki i pora oraz czosnek, cebulę i pietruszkę. Na samą górę kładziemy 1-2 plastry cytryny i pasek masła grubości ok. 1 cm. Całość szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 C na około 15-20 minut. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 min.
Stopień trudności: łatwe


2 komentarze:

  1. Polecam. Teraz jedliśmy pstrąga, ale osobiście uważam, że dorszyk w tej postaci jest o niebo lepszy (a mam porównanie). Generalnie danie lekkie i bardzo smaczne, można się najeść, bez uczucia przepełnienia. Serwowana rybka pasuje do ziemniaczków, ale można ją też zjeść samą, z frytkami, jak kto lubi:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...