czwartek, 23 maja 2013

Pizzerinki na cieście twarogowym

Kolejny przepis z tych niskokalorycznych. Pizze lubi chyba każdy. To potrawa, której kompozycja jest absolutnie dowolna. Największym problemem jest jednak ciasto. To, które ja proponuję smakuje nieco inaczej niż te tradycyjne, ale ma ogromną zaletę - ma mało kalorii. Główny składnik to twaróg, więc baza ma mało wspólnego z typową pizzą, ale efekt końcowy jest naprawdę smaczny.


Składniki:
- 250g chudego tawrogu
- 8 płaskich łyżek otrębów pszennych
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 6 dużych pieczarek
- pół czerwonej paprki
- pół żółtej papryki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- suszone oregano
- suszona bazylia
- łyżka oleju rzepakowego
- kawałek masła
- pieprz
- sól

W misce mieszamy na jednolitą masę twaróg, jajka, proszek do pieczenia i otręby pszenne. Solimy i pieprzymy do smaku. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy 4 sztuki pizzy o grubości ok. 1 cm i średnicy 10-12 cm, całość musi być w miarę wypośrodkowana i odsunięta od siebie i krawędzi blachy bowiem podczas pieczenia ciasto będzie się rozrastać na boki. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 C. W czasie pieczenia ciasta koncentrat pomidorowy łączymy z ziołami
i wyciśniętym czosnkiem i przykryty wstawiamy do lodówki. Paprykę kroimy w kostkę, cebule w pióra i całość podsmażamy na łyżce oleju, natomiast pokrojone w plastry pieczarki na kawałku masła. Kiedy ciasto zacznie nam brązowieć wyjmujemy na chwilę blachę
z piekarnika, pizzerinki smarujemy wcześniej przygotowanym koncentratem, na wierzch kładziemy warzywa i całość ponownie wkładamy do piekarnika na 5-10 minut. Smacznego!    

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwe


2 komentarze:

  1. Fajnie i smaczne :-) A czy do Dukan? Nie wiem, miało być mało kalorii i jest, czyli wersja fit :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...