sobota, 25 maja 2013

Karkówka po flisacku

Po chudych, wolnych od kalorii potraw przyszedł czas na konkretny kawał mięcha, który może nie ocieka tłuszczem ale w diecie raczej się nie znajdzie. Karkówka po flisacku to jeden z wielu przepisów kuchni polskiej, połączenie mięsa duszonego w bulionie
z ziemniakami i boczkiem.




Składniki:
- 0,5 kg karkówki w plastrach
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 1 duża cebula 
- 6 średnich młodych ziemniaków
- 0,5l bulionu drobiowo - warzywnego
- garść szczypiorku, pietruszki i tymianku (może być suszony)
- przyprawa typu vegeta
- musztarda sarepska
- mąka pszenna
- sok z połowy cytryny
- olej rzepakowy
- pieprz

Karkówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Pokrojone plastry delikatnie rozbić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć vegetą
i pieprzem. Następnie owinięte w folię spożywczą mięso odstawić na minimum godzinę do lodówki. Następnie smarujemy plastry musztardą i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju rumienimy mięso z dwóch stron. Ziemniaki podgotowujemy w wodzie bez soli, tak aby były półtwarde. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy mięso, następnie kładziemy pokrojone w plastry ziemniaki
i cebulę pokrojoną w krążki. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem drobiowo - warzywnym, na koniec na wierzch sypiemy zieleninę i pocięty w paski boczek. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wcześniej rozgrzanego do temperatury 200 C piekarnika. Po około 45 minutach sprawdzamy czy mięso jest dostatecznie miękkie i na sam koniec pozostawiamy odkryte naczynie do czasu przyrumienienia się całości. Podajemy z ogórkami konserwowymi lub małosolnymi. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Stopień trudności: średnio trudne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...