Dzisiaj przepis na zupę typowo sezonową. Moja botwinka oparta jest na wywarze z dwóch gatunków mięsa, którego przygotowanie jest najbardziej czasochłonne. Zawsze można zastosować jakieś kostki warzywne czy rosołowe, ale smak już na pewno nie będzie taki sam.
Składniki:
- 1 pałka kurczaka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 średni seler
- 2 średnie marchwie
- 1 cebula
- 1 stary burak
- 3 średnie młode ziemniaki
- pęczek botwinki
- pół cytryny
- 2 łyżki śmietany 22%
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do garnka wlewamy 2,5l wody, wkładamy mięso z kurczaka, boczek, seler, marchwie i cebulę (wszystko w całości) oraz liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżeczkę soli. Po zagotowaniu się wody zdejmujemy szumy i na małym ogniu gotujemy to miękkości mięsa. Kiedy wywar jest już gotowy dolewamy 0,5l wody, wyjmujemy tylko cebulę i dodajemy startego na grubych oczkach starego buraka, drobno posiekaną botwinkę (liście, łodygę i małe buraczki) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmujemy mięso, marchew i selera, staramy się wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i dodajemy sok z pół cytryny oraz zahartowaną wcześniej śmietanę. Całość solimy i pieprzymy do smaku, jedną z wyjętych wcześniej marchwi kroimy w plasterki i dodajemy do zupy, która jest już właściwie gotowa. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średniotrudne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz