piątek, 28 czerwca 2013

Placki z cukinii

Placki ziemniaczane, kto ich nie lubi. Ja też lubię, ale znalazłem ich lżejszą formę. Zamiast ziemniaków są cukinie. Wyglądają tak samo i smakują tak samo. Różnica? Są zdrowsze i mniej kaloryczne, do tego zamiast klasycznej mąki pszennej dodałem tą pełnoziarnistą (razową). Zrobicie raz i raczej do ziemniaków już nie wrócicie.



Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 10 płaskich łyżek mąki pszennej razowej typ 2000
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
- ostra papryka
- sól
- pieprz

Obrane cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar wody i dodajemy jajka, przesianą mąkę, poszatkowaną pietruszkę i przyprawy. Konsystencja ciasta będzie dosyć rzadka, ale taka jest najlepsza. Na rozgrzanym oleju smażymy na brązowy kolor mniejsze lub większe placuszki. Idealnie pasować będzie do nich błyskawiczny jogurtowy sos czosnkowy, przepis znajdziecie >>>tutaj<<<. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
 


7 komentarzy:

  1. Jutro robię ale ...

    Ile placków wyjdzie z tych dwóch cukinii? - dla ilu osób to porcja?
    Czy do placków pasuje jakiś sos?

    Pozdr. Corsarz

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwie średnie cukinie dają około 15 placków. My jemy bez sosu, czasem z cukrem, ale pasować będzie do tego łatwy i szybki sosik / dresing:

    - 1 mały jogurt naturalny
    - łyżka majonezu
    - ząbek czosnku
    - pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    - łyżka posiekanego cienkiego szczypiorku
    - sól
    - pieprz

    Wszystko razem mieszasz, sól i pieprz do smaku, do lodówki na minimum 0,5h żeby wszystko się przegryzło. Najlepiej sosik zrobić w pierwszej kolejności, a następnie przejść do placków.

    Daj znać jak Wam smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wg przepisu bardzo dobre;) Sosik również wykorzystałam. Pycha! Dziękuję;)
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie należy obierać cukinii ze skórki. Jej kolor daje piękne żyłki w plackach. Ścieramy cukinię na grubych oczkach!! Smacznego Panu:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od wielkości cukinii. Im starsza i większa, tym skórka twardsza, dlatego "w ciemno" zalecam obieranie, żeby później nie było rozczarowania, szczególnie ścierając na tarce o grubych oczkach ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...