środa, 19 lutego 2014

Zupa żeberkowa

Pierwotnie miała to być zupa ziemniaczana na żeberkach, ale ostatecznie ograniczyłem ilość tego warzywa i dominującym smakiem tej zupy stały się żeberka. W sumie pierwszy raz, tak z ciekawości, gotowałem wywar właśnie na żeberkach, dodałem też kości schabowe, a później to już dokładałem do garnka to, co mi do głowy weszło. I wyszła bardzo dobra, rozgrzewająca i aromatyczna zupa, która podana z mini grzankami z chleba razowego zadowoli nie jedno podniebienie.



Składniki:
- 1 kg żeberek
- kawałek kości schabowych
- włoszczyzna
- 2 szalotki
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren zioła angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 4 średnie ziemniaki
- 100g świeżego boczku
- łyżeczka soli
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki majeranku


Żeberka i kości zalewamy zimną wodą, około 2,5l, dodajemy łyżeczkę soli. Po zagotowaniu się wody zdejmujemy szumy i dodajemy włoszczyznę, szalotki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wywar, podobnie ja rosół, gotujemy na wolnym ogniu. Zanim osiągnie on dosyć wyraźny smak miną przynajmniej 2-3 godziny. Mi z podanej ilości wody zostało ostatecznie 1l wywaru, który przelałem do kolejnego garnka przez drobne sito aby pozbyć się wszelkich elementów warzyw i mięsa. Następnie dodajemy majeranek oraz drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy jedną marchewkę z wywaru i całość miksujemy blenderem. Ostatnią czynnością jest zagęszczenie zupy. W tym celu na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy mąkę uzyskując w ten sposób zasmażkę. Czekamy aż mąka lekko się zarumieni i dodajemy całość do zupy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i właściwie możemy podawać na stół. Polecam na dno talerzy dodać trochę mięsa z ugotowanych żeberek, a na wierzch podać podsmażone na patelni grzanki z chleba razowego. Smacznego!  


1 komentarz:

  1. O takiej zupie jeszcze nie miałam okazji słyszeć. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...