środa, 26 lutego 2014

Gulasz węgierski z wieprzowymi medalionami

Dzisiaj propozycja dania bardzo szybkiego a jednocześnie różnorodnego. W 30 minut pokażę Wam jak połączyć pyszny gulasz warzywny z wieprzowymi medalionami i paprykowym ryżem. Oczywiście jeśli ktoś nie przepada za takim mięsem śmiało może sobie zrobić sam gulasz i ryż, w ten sposób na pewno zaoszczędzi sobie trochę czasu. 



Składniki na gulasz:
- 1 kg pomidorów (opcjonalnie 2 puszki krojonych bez skóry)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- 1 koper włoski (fenkuł)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sproszkowanej, wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 5 liści laurowych
- 200g roszponki
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz

Składniki na medaliony wieprzowe:
- 1 polędwica wieprzowa, chuda
- sól
- pieprz
- mielona kolendra
- oliwa

Wszystkie warzywa poza czosnkiem kroimy w paski i podsmażamy 2-3 minuty na dwóch łyżkach oliwy, dodajemy sproszkowaną wędzoną paprykę oraz chilli. Jeśli nie mamcie tak dużej patelni to śmiało możecie to zrobić w garnku, pamiętając aby co jakiś czas mieszać warzywa aby się nie przypaliły. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę, koniecznie bez skóry pomidory, dodajemy liście laurowe, przeciśnięty przez prasę czosnek i dusimy na małym ogniu przez 7-10 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy roszponkę, którą wcześniej doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszając gotujemy wszystko jeszcze jakieś 2-3 minuty. W trakcie duszenia się gulaszu gotujemy już sobie ryż oraz kroimy polędwiczkę na plastry, które delikatnie rozbijamy ręką. Mięso prószymy z obu stron solą, pieprzem i dosyć obwicie kolendrą. Kiedy warzywa będą już właściwie gotowe smażymy medaliony na łyżce rozgrzanej oliwy lub na patelni grillowej z obu stron po około 2 minuty. Aby na talerzu było jeszcze bardziej kolorowo i paprykowo do odsączonego z wody ryżu dodajemy łyżeczkę wędzonej papryki w proszku. W ten sposób na jednym talerzu otrzymamy pyszny gulasz warzywny wraz z aromatycznymi medalionami i czerwonym, paprykowym ryżem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...