czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak w sosie śmietanowym

I tak mamy mały przerywnik dyniowy na blogu. Kurczak w sosie śmietanowym to banał, ktoś powie. Zgodzę się, ale przy okazji tego prostego przepisu postanowiłem pokombinować z marynatą, choć to dalej nic skomplikowanego. No i do mięsa dodałem pieczarki, które zawsze i wszędzie podkręcają aromat samego sosu.



Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 200g pieczarek
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka białej gorczycy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- świeża natka pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz

Z gorczycy, tymianku, majeranku, chilli i oleju przygotowujemy marynatę, do której wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Tak zamarynowane mięso warto zostawić na noc w lodówce. Następnie kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię (wraz z całym sokiem z marynaty), obsmażamy na brązowo. Zdejmujemy mięso, dodajemy łyżkę masła i wrzucamy niezbyt drobno pokrojone pieczarki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Po 4-5 minutach ponownie dodajemy mięso i całość zalewamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut i gotowe! Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Może banał, ale ja uwielbiam takie banały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banał?? Eeee tam! U mnie na blogu tez pełno takich :D
    Zgadzam się z "Inspirowane smakiem" ważne, że smakuje a przy okazji jak wygląda!! Oj zjadłabym....

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli wychodzi na to, że banały są smaczne. I o to chodzi :-) Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...