Polędwica wieprzowa to jedno z niewielu mięs, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, szczególnie jeśli je się wcześniej zamarynuje. Dzisiejsza propozycja to połączenie właśnie tego mięsa z ziołami i winnym jabłkiem. Jako dodatek proponuję mix sałat z sosem śmietanowym. Szybko, smacznie i pożywnie.
Składniki:
- polędwica wieprzowa
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- zioła prowansalskie
- 1 cebula
- 1 duże jabłko
- olej rzepakowy
Sos do sałaty:
- śmietana 22%
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- 2 łyżki cienkiego szczypiorku
- sól
- pieprz
Polędwice oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry grubości 1-2 cm, które następnie delikatnie rozbijamy. Z musztardy, pieprzu ziołowego i soli przygotowujemy marynatę, którą smarujemy plastry mięsa z obu stron. Polędwiczkę odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy z podanych składników i wkładamy na kwadrans do lodówki. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju uprzednio obsypując je delikatnie ziołami prowansalskimi, a kiedy będzie gotowe zdejmujemy i trzymamy pod przykryciem. Na pozostałym tłuszczu szklimy cienko pokrojone pióra cebuli, a w dalszej kolejności dodajemy równie cienko pokrojone jabłko. Całość chwilę dusimy razem a następnie dodajemy do usmażonych polędwiczek, które podajemy z mixem sałat wraz z wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym. Jeśli zrezygnujecie z sosu to danie można wpisać do jadłospisu paleo. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz