piątek, 16 stycznia 2015

Oponki serowe

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W ubiegłym roku podjąłem się pieczenia pączków, które w dalszym ciągu Wam gorąco polecam. Dla tego smaku naprawdę warto spędzić te kilka godzin w kuchni. Jeśli jednak nie zdecydujecie się na klasykę, to możecie zrobić oponki serowe. Nie są tak czasochłonne, a jako laik cukierniczy mogę powiedzieć, że są łatwe w przygotowaniu. Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.




Składniki:
- 500g mąki tortowej
- 450g zmielonego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany 30%
-  3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła
- 20ml wódki
- cukier puder do posypania gotowych oponek
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki, proszku do pieczenia oraz sody. Do tego dodajemy cukier, całość dokładnie mieszamy. Dalej kolejno dodajemy jajko, masło, twaróg, śmietanę oraz wódkę. Ciasto wyrabiamy na stolnicy, kiedy będzie spójne i elastyczne rozwałkowujemy i wykrawamy kształty szklanką a środek kieliszkiem. Z podanych proporcji wyjdzie Wam około 50 sztuk. Oponki smażymy na porządnie rozgrzanym oleju, następnie osuszamy na ręczniku papierowym i przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie. Jakiego twarogu użyłeś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłem już gotowy twaróg mielony półtłusty, znajdziesz go w większości sklepów.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...