poniedziałek, 18 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego

Ten wpis ląduje na blogu dzięki Iwonie. To ona co roku przygotowuje syrop z mniszka lekarskiego, który bardzo wspomaga nasze leczenie w okresie przeziębień i to jej receptura. O tej porze roku może nikt o tym nie myśli, ale w sezonie jesienno - zimowym taki syrop jest na wagę złota. Dlatego postanowiłem wrzucić ten przepis, bo naturalne wspomaganie leczenia w dobie miliona różnych tabletek jest na wagę złota.




Składniki:
- 250 szt. główek kwiatu mniszka lekarskiego
- 1L wody
- 1kg cukru
- sok z połowy cytryny

Na początku bardzo dokładnie musimy umyć główki kwiatów. Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 1L wody. Doprowadzamy do wrzenia i dalej gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu, zawartość garnka musi tylko lekko pyrkać. Kolejną czynnością jest przelanie wywaru przez gazę. Można też użyć sitka z bardzo drobnymi oczkami, ale gaza sprawdza się najlepiej, chodzi o to aby wyłapać wszystkie drobinki, interesuje nas tylko sama ciecz. Następnie dodajemy 1kg cukru i ponownie doprowadzamy wywar do wrzenia, a następnie ponownie na małym ogniu gotujemy go dalej (pod przykrywką). Po godzinie dodajemy sok z połówki cytryny i gotujemy dalej przez kolejne 60 minut. Ważne, aby sok a w końcowej fazie syrop gotował się delikatnie, coś jak przy gotowaniu rosołu. Po 2 godzinach przelewamy go do słoiczków, które następnie obracamy do góry nogami. W ten sposób syrop trzymany w ciemnym, chłodnym miejscu spokojnie wytrzyma nam kilkanaście miesięcy i będzie w sam raz do użycia jesienią czy zimą.  


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...